Friday, March 15, 2013

[ Info Sihat ] Gizi Pemakanan Yang Sesuai Untuk Pembawa HIV Positif


food
Pesakit HIV-positif perlu lebih memberikan perhatian tentang nutrisi bagi tubuhnya, kerana masalah dengan daya tahan tubuh dan juga proses rawatan, maka tubuh mereka akan mengalami prubahan yang cukup ekstrim. Perubahan yang terjadi adalah dalam bentuk penurunan berat badan atau mengalami jangkitan.
Perubahan lain yang biasanya dialami pesakit HIV-positif adalah lipodistrofi (sindrom pengagihan lemak) yang membuat bentuk tubuh berubah dan peningkatan kadar kolesterol. Untuk itu sangat penting bagi pesakit HIV / AIDS untuk memerhatikan pengambilan makanannya.
hivpositif
Berikut ini adalah prinsip-prinsip asas makanan bagi pesakit HIV-positif:
 • Pengambilan diet tinggi sayur-sayuran, buah-buahan, biji-bijian, dan kacang-kacangan.
 • Pilihlah makanan rendah lemak sebagai sumber protein.
 •  Kurangkan gula, minuman ringan dan makanan mengandungi gula.
Untuk mengekalkan berat badan tanpa menambah lemak, maka seorang pesakit HIV-positif perlu meningkatkan jumlah kalori yang diambilnya.
 • Mengambil 17 kalori per pound berat badan untuk mengekalkan berat badan.
 • Mengambil 20 kalori per pound berat badan jika mengalami jangkitan.
 • Mengambil 25 kalori per pound berat badan jika berat badan menurun.
Protein membantu membina otot, organ dan sistem imunisasi tubuh. Untuk itu jika pesakit adalah seorang lelaki, dia memerlukan 100-150 gram protein setiap hari, sedangkan jika wanita memerlukan 80-100 gram sehari. Namun jika pesakit HIV / AIDS mengalami masalah dengan ginjalnya, dia harus mengurangkan 15% -20% dari jumlah protein yang diambilnya.
Untuk karbohidrat, pesakit HIV / AIDS perlu mendapatkan jumlah yang tepat. Setiap hari mereka disyorkan untuk mengambil lima hingga enam bahagian (sekitar 3 cawan) buah dan sayur-sayuran. Pilihlah kacang-kacangan dan biji-bijian seperti beras merah dan quinoa. Jika tidak mempunyai alahan, mereka boleh mengambil gandum atau barli. Untuk yang menderita diabetes, maka sebahagian besar karbohidrat disyorkan berasal dari sayur-sayuran.
Selain itu pesakit HIV-positif perlu mendapatkan vitamin dan mineral yang diperlukan tubuh untuk membantu meningkatkan sistem imun tubuhnya. Ini adalah vitamin yang diperlukan dan sumber makanan yang mengandungi vitamin tersebut:
 •  Vitamin A dan beta-karotena: sayuran hijau tua, kuning, sayur-sayuran berwarna oren, atau merah dan buah, hati, telur , susu
 •  Vitamin B: daging, ikan, ayam, biji-bijian, kacang-kacangan, kacang putih, avokado, brokoli, dan sayur-sayuran berdaun hijau
 •  Vitamin C: buah limau
 •  Vitamin E: sayur-sayuran berdaun hijau, kacang, dan minyak sayuran
 •   Selenium: biji-bijian, kacang-kacangan, unggas, ikan, telur, dan kacang
 •   Zinc: produk susu daging, unggas, ikan, kacang-kacangan, kacang, dan susu, dan lain
Mungkin sukar untuk mendapatkan semua vitamin yang diperlukan tubuh, untuk itu mereka perlu berbincang dengan doktor untuk cadangan mengenai suplemen multivitamin yang tepat.
Setiap pesakit HIV-positif dapat tetap hidup sihat asalkan menjaga dengan baik pengambilan gizi dan nutrisi yang diperlukan oleh tubuh sehingga tidak mudah diserang penyakit. Untuk itu, jangan putus asa dan teruslah bersemangat, kerana hati yang gembira adalah ubat yang mujarab. – Jawaban.com

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...